19 Mayıs 2014 Pazartesi

Prusa İ3

Prusa İ3 'e başlarken
 

Malzeme Listesi

1- Şase
2- Plastikler
3- Mekanik parçalar
4- Elektronik parçalar
5- Haddeleme ( Extruder )
6- Isıtıcı Plaka


Şase

Öncelikle şase kısmına karar vermeniz gerekmektedir. Ahşap, Alüminyum yada sigma profilden bir şase yapabilirsiniz.

Şase'de en önemli kısım sağlam olması, deliklerin tam paralel olması mikron dzüeyinde bile hata olmamasıdır. Bunun için laser kesim en mantıklı çözümdür elde matkapla yapacağınız zaman çok dikkat etmelisiniz.

Ahşap şasede önemli olan güzel desteklenmesi ve sağlam olmasıdır.
 

Plastik Parçalar

İkinci konumuz plastikler, Prusa i3 te bir çok versiyon vardır, siz karar verdiğiniz versiyona göre plastik temin etmeli ve ondan gitmelisiniz.



 

Eğer kendiniz üretecekseniz bu parçalar %40-50 'den aşağı doluluk ile üretmeniz halinde kırılabilirler.

Mekanik Parçalar

 

Motorlar , Nema17 4 kablolu motorlar kullanıyoruz. X,Y eksenlerinde birer adet Z ekseninde ise 2 adet paralel kullanıyoruz. Dikkat etmemiz gereken motor kablolarını ramps'e takarken z motor bağlantı uçları için kablo eklemesi yapmamız gereğidir.

Kablo uçları bizim motorlar için Motor tarafı sabit ramps'e giren taraf için Gri, kırmızı, Sari ve Yeşil olmalıdır. Aksi halde düzeltmek gerekir.

5. motor extruder için kullanılacaktır.





Rulmanlar


LM8UU x11 tane 608ZZx4 (3adet wade için) 624Zx1 adet kullanılacaktır. Dikkat edilmesi gereken LM8UU ölçülerinin 8x15x24 mm olmasıdır, Türkiye'de LM8UU adıyla satılan 8x16x24mm ölçülerinde olan rulmanlar plastikleri kırmaktadır. Buna dikkat edelim.

Extruder'da wade kullanmayacaksanız sadece 1adet 608ZZ yeterlidir.
 

Kaplinler, Motorlardaki mekanik hareketi iletmemiz için 2 adet mekanik kapline ihtiyacımız vardır.

GT2 Belt ve Pulley ( Kayış ve Kasnak) Mekanik hareketi sağlamak için gerekli ekipmanlardır.

 

Saplamalar , Miller, Vidalar,


Genel olarak bize lazım olan saplamaları demir almanız kesmeniz için kolaylık sağlayacaktır. Metrik 10 2mt birde Metrik5 1mt almanız yeterlidir.

M5x300 mm x2
M10x210 mm x4
M10x380 mm x2

Ayrıca Çelik Mil ihtiyacımız bulunmaktadır. Metrik 8 mil lazım. İndüksiyonlu paslanmaz olması tabiki avantajdır.

M8x320 mm x2
M8x350 mm x2
M8x370 mm x2
 

Elektronik Parçalar

Ramps V1.4 , Diğer 25-30 yakın karta göre en çok kullanılan ve 3 boyutlu yazıcıların olmassa olmazı olan kart. Üzerinde ki termistör çıkışları ile extruder ve  ısıtıcı tablanın ısı kontrolünü yapar.

Arduino Atmega 2560 Rev 3.  3 boyutlu yazıcının beyni olan kart.

A4988 Stepstick , Ufacık ama çok işlevsel step motor sürücülerdir. 1,5A kadar desteklerler . Z motlarını paralel bağladığımız için tek sürücü yeterlidir.

Endstop , Hareket alanın belirlenmesi için gerekli mekanik anahtarlardır. 3 tane kullanmak yeterlidir. 5-6 tanede kullanmak isteyen kullanabilir.

Power Supply - Güç kaynağı,  Isıtıcı Plaka 12V 12A , Haddeleme Sistemi ( Extruder ) ise 12V 6A güç ister diğer ekipmanlar 1-2A eklersek bize enaz 12V 20-22A ve üstü bir güç kaynağı lazımdır. Şuanda biz 12V 23A 280W güç kaynağı kullanıyoruz.

Haddeleme Sistemi  ( Extruder )

Tüm işi yapan sistemdir, 1,75mm plastik ipliği 220-240 derecede eğritip 300-400mikronluk kafadan akıtarak daha önce oluşturduğunu GCODE göre şeklinizi oluşturur.

 

Birçok versiyonları vardır, genelde orjinal  Prusa İ3'te Wade extruder ve J- Head kullanılır ama biz Mk7+ Extruder tercih ediyoruz.

 

Isıtıcı Sistem ( Heated Bed)

3 Boyutlu yazıcılarda ki en büyük sıkıntı akıtılan malzemenin zemine iyi yapışması ve malzeme yükseldikçe oluşan ısı farklarından dolayı kalkan bölümlerin olmamasıdır. Bunu önleyici bir çok yöntem vardır. En pratik yöntemlerden birisi Isıtıcı Plaka kullanmaktır. Isıtıcı plakayı ABS için         90-100 dereceye kadar PLA için ise 55-80 arası dereceye kadar ısıtmak yeterlidir.

 

 

 

3 yorum:

  1. Merhaba Fatih Bey,
    Nema 17 motorlar, linear, minik rulmanlar, ardunio ve ramps hazır vaziyette. Şaseyi ahşaptan marangozdan kestirdiğim parçalardan yapmayı planlıyordum ama paylaştığınız resimdeki daha sağlam ve stabil duruyor. Şase ölçüleri ve plastik parçalar için stl paylaşımlarınızı dört gözle bekliyorum.
    Paylaşımlar için teşekkürler. Bu kadarı bile şimdiden çok işime yaradı diyebilirim.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Makineniz var mı ? Plastikleri nerde basıcaksınız ?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba şase ölçüleri icin yardimci olurmusunuz bi türlü ulaşamadım tam ölçülerine

    YanıtlaSil